Jun 01

Χαλάρωση και Ανακούφιση από τον πόνο

Το άγγιγμα βοηθά την απελευθέρωση ενδορφινών. Μερικές ενδορφίνες μπορούν να εμποδίσουν την απελευθέρωση της ουσίας Ρ, ένας από τους νευροδιαβιβαστές που έχει να κάνει με την αίσθηση του πόνου. Μερικοί πόνοι μπορούν να ανακουφιστούν τρίβοντας το δέρμα.

Στην θεωρία των «πυλών», τρίβοντας το δέρμα διεγείρονται νευρικές προσαγωγικές ίνες μεγάλης διαμέτρου οι οποίες διεγείρουν τους ενδονευρώνες, προκαλώντας απελευθέρωση εγκεφαλίνης ( Turk & Nash 1993). Η απελευθέρωση εγκεφαλίνης εμποδίζει την απελευθέρωση της ουσίας Ρ από τις ενεργές ίνες C που δεν έχουν προστατευτικό περίβλημα μυελίνης. Αυτό εμποδίζει την ενεργοποίηση των Τ- λευκών αιμοσφαιρίων και κλείνει την «πύλη» του πόνου (Fields 1997). Οι πόνοι που ανακουφίζονται πιο συχνά από τις μαλάξεις (μασάζ) είναι οι χρόνιοι πόνοι που δεν εντοπίζονται εύκολα ( Sofaer & Foord 1993). Τέτοιος τύπος πόνου μπορεί να συνδεθεί με πολλές χρόνιες καταστάσεις και με την μετεγχειρητική ανάρρωση, όχι όμως και με την άμεση μετεγχειρητική φροντίδα. Αν και το έντονο μασάζ αντενδείκνυται όταν ακολουθεί κάποια πρόσφατη επέμβαση, η απαλότητα της εφαρμογή της τεχνικής «μ» γύρω από την πληγείσα περιοχή είναι απολύτως κατάλληλη και είναι ένα πού χρήσιμο συμπλήρωμα για τον έλεγχο του πόνου.

Κάποια αρώματα έχουν έντονα αποτελέσματα χαλάρωσης. Μια ιαπωνική μελέτη έχει δείξει ενδεχόμενες αρνητικές διακυμάνσεις (ΕΑΔ), δηλαδή η αύξηση των εγκεφαλικών κυμάτων που καταγράφονται με ηλεκτρόδια που προσκολλώνται στο κρανίο, συμβαίνει σε περιπτώσεις στις οποίες οι εξεταζόμενοι περιμένουν να συμβεί κάτι. Οι ΕΑΔ μεταβάλλουν την απόκριση σε μυρωδιά. Ακόλουθα πειράματα που έγιναν με διαζεπάμη και καφεΐνη που προκάλεσαν κατάπτωση ή διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο Toriiκ.α. (1988) ανακάλυψαν ότι η λεβάντα είχε κατασταλτική επίδραση στο ΚΝΣ , ενώ το γιασεμί διεγερτική επίδραση. Περεταίρω έρευνα αποκάλυψε ότι αν και η μυρωδιά είχε διεγερτική επίδραση στον εγκέφαλο, δεν φάνηκε να επηρεάζει τις φυσιολογικές λειτουργίες. Ακόμα και σε άτομα που έχουν χάσει την αίσθηση της όσφρησης (ανοσμία), η χημική αντίδραση στις μυρωδιές συμβαίνει στον εγκέφαλο εάν το οσφρητικό νεύρο παραμένει ανέπαφο.

Εν κατακλείδι, η αφή και η οσμή είναι δύο αποτελεσματικά εργαλεία για την χαλάρωση τα οποία είναι διαθέσιμα στους επαγγελματίες της υγείας. Θα ήταν κρίμα να μην χρησιμοποιούνται.

Μαριάννα Λαλίδου Αρωματοθεραπεύτρια – Ολιστική θεραπεύτρια

Απόφοιτη της σχολής Εναλλακτικών Επιστημών Natural Health Science (N.H.S)

Μέλος του Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ ( Επαγγελματικό Σωματείο Συμπληρωματικής Ιατρικής & Ανθρωπιστικών Σπουδών )

Μέλος του Σ.Ε.Α ( Σωματείο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών )

Post Gallery

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.