Jun 01

Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες

Από τα είκοσι εννέα συστατικά σε αυτό το συγκεκριμένο προϊόν, τα περισσότερα είναι συνθετικά και πολλά είναι παράγωγα πετρελαίου.

Εκτός από τη δυσκολία που παρουσιάζουν στην προφορά τους, ο μέσος αγοραστής δεν έχει καμία ιδέα τι είναι ή πώς πραγματικά επιρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς οι ουσίες αυτές έχουν «αθροιστική δράση» και γι αυτό γίνονται επικίνδυνες. Μόνο πέντε προσδιορίζονται εύκολα: το αποσταγμένο νερό, μελίτωμα πεπονιού, έλαιο τριαντάφυλλο, εκχύλισμα μελιού και τσουκνίδας.

Αλλά τίποτα στην ετικέτα δεν λέει στους καταναλωτές την ποσότητα αυτών των ουσιών και την αληθινή πηγή προέλευσης τους π.χ.είναι γνωστό σε όλους ότι το λάδι τριαντάφυλλου μπορεί να είναι από ροδοπέταλα ή ένα χημικό παρασκεύασμα με τις ανάλογες για τον οργανισμό συνέπειες.

Ας γνωρίσουμε πιο αναλυτικά μερικά από τα παραπάνω συστατικά:

Ammonium Lauryl Sulfate - Αmmonium Laureth Sulfate Δύο ενώσεις που αναγνωρίζονται ως τοξικές και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους. Glycerin είναι ένας διαλύτης, υγραντικός και μαλακτικός. Το FDAεξέδωσε μια ειδοποίηση το 1992 ότι η γλυκερίνη δεν έχει αποδειχθεί εάν είναι ασφαλής ή αποτελεσματική.

Lauramide DEA- Cocomide DEA Τά συστατικά αυτά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμούς στα μάτια και το δέρμα. Μπορεί να αντιδράσουν με άλλα χημικά μέσα στο προϊόν και να σχηματίσουν καρκινογόνες νιτροζαμίνες.

Tetrasodium EDTA Συνθετικό χημικό που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και είναι τοξικό. Ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας το κατατάσσει στις τερατογενείς ουσίες. Sodium PCA Φυσικό συστατικό του ανθρώπινου δέρματος. Χρησιμοποιείτε για να μαλακώσει την τρίχα. Η Συνθετική ένωση μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στην επιδερμίδα και διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις.

Propylene Glycol - Dipropylene Glycol Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων το 1996 ανέφερε ότι, σύμφωνα με κλινική έρευνα, τα συγκεκριμένα συστατικά προκαλούν σημαντικό αριθμό αντιδράσεων, ενώ είναι πρωταρχικά ερεθιστικά του δέρματος, ακόμα και σε μικρά ποσοστά συμπύκνωσης. Η λειτουργία τους είναι να απορροφούν την υγρασία από το δέρμα. Επίσης, είναι συστατικά που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά προϊόντα, όπως υγρό φρένων και το αντιψυκτικό υγρό για αυτοκίνητα ή για βαφές. Τα συγκεκριμένα συστατικά αναφέρεται ότι μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλίες στο συκώτι ή ακόμα και καταστροφή των νεφρών.

Sodium Lauryl Sulfate χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά, αν και έρευνες που έχουν γίνει αποδεικνύουν ότι προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και μπορεί να απορροφηθεί και από άλλους ιστούς που αφορούν την καρδιά, το συκώτι και τον εγκέφαλο.

Πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκα ένα κατάστημα το οποίο είχε καλλυντικά και προϊόντα «υγείας» όπως έλεγαν οι διαφημίσεις του. Η ιδιοκτήτρια μου εξήγησε ότι όλα τα προϊόντα που είχαν στο μαγαζί τους είναι φυσικά-φυτικά. Δεν είχα κανένα λόγο να αμφισβητήσω αυτά που μου έλεγε. Όταν τελείωσε την ενημέρωση ζήτησα να δω την ετικέτα με τα συστατικά σε ένα οποιοδήποτε προϊόν. Το προϊόν βάσει συστατικών ήταν μία ατομική βόμβα. Το 97% των συστατικών αυτού του προϊόντος είναι αναγνωρισμένα από την επιστημονική κοινότητα σαν επικίνδυνα συστατικά.

Ζήτησα και είδα και άλλα προϊόντα. Όλα περίπου στην ίδια μοίρα. Όταν ρώτησα την ιδιοκτήτρια γι αυτό το φαινόμενο είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα αλλά η Εταιρεία που την προμήθευε προϊόντα την είχε διαβεβαιώσει ότι τα προϊόντα είναι φυσικά-φυτικά.

Αγαπητοί αναγνώστες η υγεία σας και η υγεία των παιδιών σας είναι στα χέρια σας. Μάθετε να διαβάζετε την ετικέτα με τα συστατικά, να ζητάτε πιστοποιήσεις από έγκυρους οργανισμούς και απαιτείστε ότι πληρώνετε με τα χρήματά σας να μην το πληρώνετε και με την υγεία σας.

Γράφει η Μαρία Ζώρζου, Κλινική Αρωματοθεραπεύτρια

Post Gallery

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.