Jun 01

Κλινική Αρωματοθεραπεία & Candida Albicans

Η Κλινική Αρωματοθεραπεία αποτελεί μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες συμπληρωματικές θεραπείες. Βρίσκει εφαρμογή στις περισσότερες κοινές καταστάσεις που απασχολούν τους ανθρώπους (ή ακόμη και τα ζώα) και μπορεί να προσφέρει μια ασφαλή, μη δαπανηρή, εναλλακτική προσέγγιση στη θεραπεία, πέραν αυτής της κλασσικής ιατρικής, με έμφαση στην αυτό-ενδυνάμωση του ατόμου.

Η Κλινική Αρωματοθεραπεία έχει έναν και μοναδικό ορισμό: είναι η ελεγχόμενη θεραπευτική χρήση των αιθέριων ελαίων για συγκεκριμένο σκοπό, τα αποτελέσματα της οποίας είναι μετρήσιμα. Τα αιθέρια έλαια είναι τα πτητικά, οργανικά συστατικά των αρωματικών φυτών που λαμβάνονται με απόσταξη, εξαγωγή ή εκχύλιση με διαλύτες.

Μια από τις κοινές καταστάσεις, όπου έχει εφαρμοστεί η Κλινική Αρωματοθεραπεία με εξαιρετικά αποτελέσματα, είναι η Candida Albicans.

Η νόσος παρουσιάζεται με μια μυκητιακή λοίμωξη που δημιουργεί ο μικροοργανισμός Candida Albicans. Ο μικροοργανισμός αυτός προκαλεί ένα σύνδρομο χρόνιων διαταραχών που γενικά επηρεάζουν τα 9 διαφορετικά συστήματα του σώματος: το πεπτικό, το νευρικό, το καρδιοαγγειακό, το λεμφικό, το αναπνευστικό, το αναπαραγωγικό, το ουροποιητικό, το ενδοκρινικό και το μυοσκελετικό.

Η Candida Albicans είναι ένας μύκητας που υπάρχει στον οργανισμό μας, ο οποίος φυσιολογικά ελέγχεται από το ανοσολογικό μας σύστημα και από τη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου. Όταν όμως λαμβάνει χώρα μια αλλαγή στο εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού –και σ’ αυτό συμβάλλουν οι άσχημες καταστάσεις της ζωής και της καθημερινότητας- τότε ο μύκητας αρχίζει να αυξάνεται μέσα στο σώμα και οι αποικίες του ελευθερώνουν ισχυρές χημικές ουσίες (τοξίνες), οι οποίες απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια πλειάδα συμπτωμάτων και επίπονων και επίμονων λοιμώξεων, όπως η κολπίτιδα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό και κάψιμο στην περιοχή του κόλπου, λευκά ή κίτρινα υγρά και αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση.

Η υπερανάπτυξη της Candida είναι συχνά συνδεδεμένη με τη χρόνια χρήση αντιβιοτικών. Εκτός όμως από τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα έχουν συμμετοχή στην εξάπλωση της Candida, όπως τα κορτικοστεροειδή, τα φάρμακα κατά του έλκους ή τα αντισυλληπτικά χάπια. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιες καταστάσεις όπως η φάση της εγκυμοσύνης, η έλλειψη πεπτικών ενζύμων, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή.

Οποιαδήποτε ασθένεια που μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί, επίσης, να αυξήσει την ευαισθησία σε Candida, όπως ο διαβήτης, η νόσος του θυρεοειδούς και του καρκίνου.

Η Candida στον κόλπο αποτελεί κοινή ενόχληση σε ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού φθάνοντας, τη σημερινή εποχή, ακόμη και το 80 %.

Η ορθόδοξη θεραπεία είναι με κολπικά υπόθετα με κλοτριμαζόλη ή με χορήγηση δια του στόματος φαρμάκων, όπως φλουκοναζόλη. Η Κλινική Αρωματοθεραπεία σίγουρα μπορεί να θεραπεύσει με μια πολύ απλή χρήση συγκεκριμένων αιθέριων ελαίων, με εξαιρετικά αποτελέσματα (η επιτυχία της μεθόδου προσεγγίζει το 90%) και χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων!

Ενδεικτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παρακάτω αιθέρια έλαια:

  • Το tea tree (τσαγιόδεντρο) με καταπληκτικά οφέλη και αντιμυκητιακές, αντι-ιϊκές και αντιβιοτικές ιδιότητες.
  • Το Eucalyptus (ευκάλυπτος) με φανταστικές θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς αναζωογονεί το ανοσοποιητικό σύστημα και σκοτώνει το βακτήριο.
  • Το Cinnamon Leaf (κανέλα) που δουλεύει επί της κυτταρικής μεμβράνης των μολυσματικών κυττάρων και καταλύει το περιεχόμενό τους, καθιστώντας έτσι δύσκολη την επιβίωση αυτών των οργανισμών.
  • Το Oregano (Ρίγανη) που αγωνίζεται με πείσμα ενάντια στις μυκητιακές μολύνσεις. Έχει εξαιρετικές αντιμυκητιακές ιδιότητες και σκοτώνει τα παράσιτα.
  • Το Rose Geranium (ρόδο-γεράνι) που έχει άριστες ιδιότητες που εμποδίζουν και σταματούν λοιμώξεις από Candida. Το αιθέριο έλαιο εφαρμόζεται τοπικά σε μέρη του σώματος για την προώθηση της υγιεινής και το θαύμα του είναι πως σκοτώνει τις αποικίες, χωρίς όμως να επηρεάζει τα χρήσιμα φυσικά βακτήρια του σώματος! Εσωτερικά, κάνει θαύματα σε συκώτι και πάγκρεας.

Επειδή λοιπόν το καλοκαίρι είναι κοντά και αποτελεί μια εξαιρετική εποχή για να διασκεδάσουμε, μην αφήσετε τους μύκητες που αναπτύσσονται λόγω της θερμότητας και της υγρασίας να σας σταματήσουν!

Θεραπευθείτε αρωματικά!

Η θεραπεία πρέπει να υποστηρίζεται από έμπειρο αρωματοθεραπευτή και δεν αντικαθιστά την ιατρική γνωμάτευση ή θεραπευτική αγωγή.

Μαρία Ζώρζου

Κλινική αρωματοθεραπεύτρια - αρωματολόγος

Post Gallery

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.