Jun 01

Άγγιγμα και χαλάρωση

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ευχάριστο και ανακουφιστικό το να τους χαϊδεύουν μαλακά με κάτι που μυρίζει ευχάριστα. Στο TheCaringTouch(1981), γίνεται αναφορά στον SidneySimon, ο οποίος έγραψε για την «πείνα του δέρματος» και είπε ότι « κάθε άνθρωπος έρχεται στον κόσμο με την ανάγκη να τον αγγίξουν,

και η ανάγκη για σωματική επαφή εμμένει μέχρι τον θάνατο, παρά τις προσπάθειες της κοινωνίας να μας κάνει να πιστεύουμε το αντίθετο» (Pratt & Mason 1981). Επίσης τόνισε ότι «το άγγιγμα είναι αρκετά ευδιάκριτο από την σεξουαλική επαφή» και το ονόμασε «στρατηγικές αγγίγματος που μας θρέφουν».

Το άγγιγμα παρουσιάζει πολλές αναφορές που δείχνουν μια απόκριση στην χαλάρωση. Στο PalliativeCareforPatientswithCancer, ο VictorBrewer, ένας ασθενής με προχωρημένη μορφή καρκίνου, είπε τα ακόλουθα περιγράφοντας τις επιδράσεις του αγγίγματος: « Ξετυλίγεσαι με την απαλότητα τους ανθρώπινου αγγίγματος. Θα ήταν εξαιρετικό εάν οι νοσηλευτές μπορούσαν να το κάνουν στα νοσοκομεία…. Με το άγγιγμα, μόλις τα χέρια σε αγγίξουν ,ξέρεις ότι (αυτή) είναι εκεί, είναι ήρεμη, έχει χρόνο για σένα» (Penson 1991). Ο τύπος του αγγίγματος που χρησιμοποιείται στην τεχνική «μ» είναι διαφορετικός από το κανονικό μασάζ. Το άγγιγμα είναι πολύ ελαφρύτερο και πιο αργό και δεν στοχεύει στην τόνωση των μυών, αλλά στην τόνωση της ψυχής. Παρακαλώ δείτε το τμήμα στο κεφάλαιο 8 για την τεχνική «μ».

Μαριάννα Λαλίδου Αρωματοθεραπεύτρια – Ολιστική θεραπεύτρια

Απόφοιτη της σχολής Εναλλακτικών Επιστημών Natural Health Science (N.H.S)

Μέλος του Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ ( Επαγγελματικό Σωματείο Συμπληρωματικής Ιατρικής & Ανθρωπιστικών Σπουδών )

Μέλος του Σ.Ε.Α ( Σωματείο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών )

Post Gallery

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.