Οι περισσότεροι από μας αντιμετωπίζουμε το άγχος ή στρες (stress) στη ζωή μας σχεδόν σε καθημερινή βάση είτε αυτό προέρχεται από την εργασία είτε από την οικογενειακή μας ζωή. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το στρες μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την υγεία μας. Με την βοήθεια, όμως, διαφόρων αιθερίων ελαίων μπορούμε να νικήσουμε ή έστω να περιορίσουμε σημαντικά το καθημερινό στρες και να κερδίσουμε μια καλύτερη διάθεση και μια αρμονική ζωή.

Τα πόδια είναι από τα μέρη του ανθρωπίνου σώματος που υφίστανται καθημερινά μεγάλες καταπονήσεις. Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του καλύπτει με τα πόδια του απόσταση περίπου 112.000 χλμ ή περίπου 18.000 βήματα κάθε ημέρα.

Γενικά Από την αρχαιότητα είναι γνωστές οι ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες της μάλαξης. Η μάλαξη (massage, massaze), πολύ απλά, είναι η μάλαξη μερών του σώματος για θεραπευτικούς ή αισθητικούς σκοπούς. Η αρωματοθεραπευτική μάλαξη είναι η μάλαξη που γίνεται με την στοχευμένη χρήση μιγμάτων αιθερίων ελαίων αραιωμένων σε κάποιο φυτικό λάδι (βάση). Το λάδι βάσης (αμυγδαλέλαιο, λάδι ζοζόμπα, λάδι αβοκάντο κ.ά.) χρησιμεύει στην αρωματοθεραπευτική μάλαξη:

Ο όρος αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται, λανθασμένα ή παραπειστικά, τα τελευταία χρόνια για να περιγράψει ή να προβάλει οτιδήποτε έχει ωραία οσμή, όπως αρωματικά κεριά, καλλυντικά, απορρυπαντικά κ.ά. Η αρωματοθεραπεία, όμως, περιλαμβάνει μόνον τεχνικές που συμβάλουν στη θεραπεία και ευεξία του οργανισμού.

Το καλοκαίρι είναι μια θαυμάσια εποχή με κύριο χαρακτηριστικό της την προσμονή, την ελπίδα για ξέγνοιαστες χαρούμενες διακοπές. Ομως, όπως σε κάθε εποχή του χρόνου υπάρχουν το καλοκαίρι αρκετές «εστίες όχλησης» που μπορούν να μας χαλάσουν τη διάθεση.

Η αστρολογία, μια επιστήμη που υπάρχει και μελετάται για χιλιετίες, περιγράφει και κατατάσσει τους ανθρώπους με βάση το χρόνο και τον τόπο γέννησης ανάλογα με τα ψυχολογικά και ιδιοσυγκρασιακά τους χαρακτηριστικά. Είναι, όμως, γνωστή η σχέση ιδιοσυγκρασίας και ψυχολογικών καταστάσεων με την εκδήλωση ή όχι συγκεκριμένων ασθενειών.

3.12   Οσμές και Αρωματοθεραπεία

Γενικά

Τα αιθέρια έλαια, το μέσο άσκησης της αρωματοθεραπείας, είναι κατεξοχήν πηγή οσφρητικών ερεθισμάτων. Τα οσφρητικά αυτά ερεθίσματα: